Câți români sunt de fapt bogați, au bani de investiții: câți preferă imobiliarele, câți fac economii

de: Alexandru Puiu
23 02. 2023

Percepția generală este că majoritatea românilor au o viață grea, nu se descurcă cu banii și, de multe ori, trăiesc de pe o zi pe alta. Deși aceea este realitatea unui procent copleșitor din populație, cu toții știm că există în România și banii de investiții, mai ales pe zona de imobiliare, terenuri, case, apartamente.

Cel mai recent studiu legat de ”Populația Pareto”, realizat de firma de marketing Brandelier și compania de cercetare de piață AHA Moments, în parteneriat cu ING Bank România, atrage atenția asupra faptului că doar 20% din publicul comercial din România, cu vârste între 18 și 65 de ani, a generat 95% din totalul investițiilor de pe piață în 2022. Dintre acești români, doar 35% au făcut investiții în imobiliare.

Ce fac românii cu banii, în ce investesc, pentru ce își fac credite

Conform analizei citate, 92% dintre români sunt convinși că este mai bine să ai propria locuință, chiar și dacă implică să faci un credit, decât să plătești o chirie. Din același motiv, aproape jumătate dintre participanții la studiu vor să își cumpere o locuință sau un teren în următorii 3 ani.

”Studiul confirmă interesul românilor de a deține o casă, pentru că le oferă siguranță, mai mult confort și un sentiment de apartenență”, este de părere Roxana Cristea, Lending Tribe Lead, în cadrul ING Bank România. ”Deși au crescut constant în ultimii ani, datele oficiale arată că prețurile proprietăților rezidențiale din România au avansat mai încet decât cele din țările membre ale Uniunii Europene. Conform datelor Eurostat, creșterea cumulată a prețurilor pe ultimii zece ani este sub 50% în România, următoarea fiind Polonia cu peste 60%, în timp ce Ungaria se apropie de 200%.  În consecință, indicatorul preț/ venit arată că timpul necesar achiziționării unei locuințe este în general mai scăzut în România, în comparație cu țările vecine”, completează Valentin Tătaru, economist-șef în ING Bank România.

Din câte se pare, românii Pareto, cei care își permit să facă investiții și economii, au un nivel mai ridicat de educație și mai multe surse de venit. În medie, vorbim de un câștig pe gospodărie de 12.000 de lei pe lună sau chiar și peste 17.000 de lei pe lună, în rândul a 35% dintre ei. Printre interesele lor, se numără cumpărăturile din magazine online, investiții în imobiliare și călătorii. Ei pun accent pe dezvoltare personală, educație, stil de viață și sănătate.

Potrivit studiului, 30% dintre respondenți își monitorizează cheltuielile direct în aplicația de Internet banking, 17% dintre aceștia și le notează într-un tabel excel, în telefonul mobil sau în agendă, în timp ce 12% au aplicații pentru administrarea bugetului care generează automat rapoarte. Aproximativ 40% au un plan riguros de economisire și au mai mult de două salarii puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute. Aceștia economisesc pentru pensie (54%) și pentru viitoare educație e copiilor (46%), conform economedia.ro.